Dadı və görünüşüylə ağız sulandıran çiyələk yaz aylarının imtina edilməz meyvədir.



Çukurova Universiteti Əkinçilik Fakültəsi Bağça Bitkiləri Hissəsi Müəllim Prof. Dr. Nurgül, çiyələklə əlaqədar əhəmiyyətli məlumatlar verdi:


Çiyələy ehtiva etdiyi minerallar səbəbiylə çox sayda xəstəliyə yaxşı gəlir.


Xüsusilə C vitamini zənginliyi səbəbiylə mövsümə keçiş dövrü olan günlərdə, soyuq qəbulluqlarına qarşı bol bol istifadə etmək lazımdır.


Antioksidan və bitki özləri yüksək olan çiyələk, xərçəng hüceyrələrinə qarşı qalxan vəzifəsi daşıyır.


Çiyələk, xərçəng hüceyrələrinə qarşı bünyəsindəki ellagic turşu ilə bədəni qoruyur.


Çiyələyin, manqan, kalium, roflavin ilə B5 və B6 vitaminləri baxımından da zəngindir.


Ancaq bu xüsusiyyətlərindən faydalana bilmək üçün isə təzə yeyilməsi son dərəcə əhəmiyyətlidir.


Cem, marmelad kimi istehlaklarda çoxu vitaminini itirir. Çiyələk meyvə olaraq istehlak edilməlidir.


Təzəliyinin yanında, tünd qırmızı, bol nüvəli və xüsusilə də orqanik çiyələkləri seçilməlidir.


Hər meyvədə olduğu kimi çiyələyin də çox istehlak etdikdə, bədəni narahat edə bilir. Böyrəklərində daş və qum meydana gəlmə riski əmələ gətirə bilər.


Çiyələyin bünyəsində olan çox sayda minerallar böyrək narahatlıqları olan kəslərdə, daş və qum meydana gətirə bilir.


Həddindən artıq istehlak edilən çiyələk, qida elementləri qana qarışdığı zaman böyrəklərdə çökmə edə bilir.


Böyrəklərində daş və qum riski olanlar həddindən artıq çiyələk yeməməlidirlər.